Jeroen van Tussenbroek – managing partner Easycrew

Op zijn 18e begon Jeroen van Tussenbroek zijn maritieme carrière als matroos bij havensleepdienst Kotug. Op zijn 23e was hij al kapitein op een sleepboot. Hij heeft zich bij Kotug opgewerkt naar manager crewing van de Kotug-vloot. Toen hij toe was aan een nieuwe uitdaging, heeft hij Easycrew opgericht. Toch heeft hij het water nooit los kunnen laten. Nu combineert Jeroen zijn recruitment skills met kapiteinswerk voor diverse havensleepdiensten in Nederlandse en buitenlandse zeehavens.

Waarom ben je met Easycrew begonnen?

‘Bij Kotug was ik verantwoordelijk voor de planning, vervanging, werving en beoordeling van de varende crew. Hoewel ik een geweldige tijd bij Kotug heb gehad, was ik na 20 jaar trouwe dienst wel toe aan een nieuwe uitdaging. We kwamen op het idee om zelfstandig recruitment voor de maritieme en technische sectoren te gaan verzorgen. Ik had zin om te gaan ondernemen. We kozen niet de gemakkelijkste tijd uit, omdat we midden in de economische crisis zaten. ’

‘Reneé en ik namen een risico door onze vaste banen op te zeggen. Maar we waren niet bang. Maritiem en technisch personeel is altijd nodig. Tijdens een crisis zijn werkgevers alleen wat huiveriger om mensen vast in dienst te nemen. We wilden een kwalitatief verschil maken in de werving en selectie. Het financiële risico was bovendien te overzien. Ik bleef naast het ondernemerschap gewoon varen. En tot op de dag van vandaag blijf ik dat, zij het iets minder, met veel plezier doen.’

Hoe kijk je terug op die beginfase?

‘Ik ben blij dat we de stap in het onbekende hebben gezet. We onderscheiden ons met kwaliteit in alle fases van recruitment. De basis is persoonlijk contact met onze kandidaten en klanten. Al onze kandidaten kennen we persoonlijk. Wij weten welke skills, ervaring en competenties onze klanten nodig hebben. Op basis daarvan sturen we alleen geschikte kandidaten naar werkgevers. Het wervingsproces organiseren we zo efficiënt mogelijk voor onze klanten. Zij kunnen het grootste deel met een gerust hart aan ons overlaten. Die aanpak is succesvol gebleken. We groeien elk jaar verder.’

Waarom blijf je varen?

‘Als je eenmaal besmet bent met het maritieme virus, kun je het water moeilijk loslaten. Ik vaar al sinds de Zeevaartschool. Ik ben als sleepbootkapitein blijven varen voor onze opdrachtgevers. De afwisseling tussen de brug en ondernemen vind ik leuk en houdt me scherp. Inmiddels heb ik dat wel afgebouwd naar een kwart van mijn tijd. Ervaring als kapitein is van onschatbare waarde voor ons recruitmentwerk. Ik weet wat er leeft, spreek de taal, en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.’

Wat doe je bij Easycrew?

‘Ik werf varend personeel voor onze opdrachtgevers en neem het detacherings- en uitzenddeel voor mijn rekening. En uiteraard acquireer ik nieuwe opdrachtgevers en steek ik veel energie in de relatie met klanten en kandidaten.’

Heb je nog wel tijd voor andere dingen?

‘Af en toe moet je natuurlijk rust pakken. Die vind ik in het opknappen van onze riviercruiser uit 1974. Daarmee zoeken we de rust van het Nederlandse binnenwater op. Verder trek ik in de winter graag de bergen in om te snowboarden.’