Contact

Jeroen van Tussenbroek
Managing Partner
010-717 19 67
E-mail

Als bedrijf je vacatures vervuld krijgen in 2018

Jeroen van Tussenbroek, Managing Partner bij Easycrew, kijkt naar de arbeidsmarkt en geeft zijn visie op het invullen van vacatures.
Toen ik nog voor een sleepboot rederij met hun hoofdkantoor in Rotterdam op kantoor werkte en daar verantwoordelijk was voor het Nederlandse vloot personeel heb ik tijden meegemaakt dat het daar ook moeilijk was om nieuw personeel te krijgen. De Offshore sector liep toen nog als een trein en mensen konden daar bergen met geld verdienen. Vaak kwamen mensen pas bij de (haven) slepers werken als de gezinssituatie daar om vroeg, je kon dan toch blijven varen maar, was wel korter weg en over het geheel genomen langer thuis.

Mindset

In de jaren dat het moeilijk was om personeel te krijgen moest je creatief zijn, out of the box denken. Ik heb in die tijd mensen aangenomen die al vele jaren werkervaring hadden in een totaal ander beroep, zo was er een keer iemand die o.a. een horeca achtergrond had. Deze man had gewoon echt een drive en wou heel graag op sleepboten gaan varen en machinist worden, maar geen ervaring en totaal geen papieren om te gaan varen dus hij kon nog niet eens als matroos beginnen.

Hij is boven de sterkte begonnen (6 maanden lang), toen matroos geworden, vervolgens heeft het bedrijf hem een opleiding laten volgen en daarna nog een vervolg opleiding en uiteindelijk vaart deze meneer nu al jaren als machinist en doet hij niet onder voor zijn collega’s die al vele jaren langer varen.

“Bedrijven moeten anders gaan denken en meer investeren in het (intern) opleiden van personeel, op veel vlakken is momenteel een groot tekort en geloof mij er lopen mensen rond die er van dromen om die baan te hebben, alleen hebben ze niet de juiste papieren”

Zonder gekwalificeerd personeel kan je bedrijf niet draaien, te lang met te weinig personeel ook niet. De werkdruk neemt toe, mensen worden ontevreden, verliezen hun motivatie, belanden in de ziektewet en uiteindelijk gaan er waardevolle mensen weg. Met als gevolg nog minder gekwalificeerd personeel.

Mijn advies zou zijn, ga eens voor de persoon die graag voor je wil komen werken, die gemotiveerd is, die dankbaar zal zijn voor de kans die hij/zij krijgt maar die alleen niet over de vereiste opleidingen / papieren beschikt en durf daarbij ook eens te gaan voor een al wat oudere medewerker.

“Op het moment dat er te weinig personeel is, dan is het niet het moment om afwachtend te zijn. Dit kost je uiteindelijk meer personeel. Durf het te doen verander van mindset en ga eens voor iemand die graag wil maar waar je nog wel in moet investeren”

Wij  zijn een werving en selectiebureau in de maritieme en technische sector. WAT we zien is dat medewerkers een hele belangrijke rol spelen door hun kennis en ervaring.  Wij denken graag in oplossingen en niet in onmogelijkheden alleen klanten moeten wel open staan om harde criteria los te laten. Wij maken dan de match en creëren een win/win situatie voor zowel klant als kandidaat. Wij komen graag bij u langs om onze visie op de arbeidsmarkt verder toe te lichten en hierover van gedachten te wisselen.